Ανταπόκριση από την συμμετοχή της Συνέλευσης Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου στην απεργία στις 15/12/2010.

 

Η συμμετοχή μας στην χθεσινή γενική απεργία ξεκίνησε πολύ πριν τις 15 Δεκέμβρη. Εδώ και μια εβδομάδα, προπαγανδίσαμε το κάλεσμα της Συνέλευσής μας κολλώντας αφίσες και μοιράζοντας προκηρύξεις στους δρόμους των γειτονιών μας. Μάλιστα, συνδιαμορφώσαμε μια αφίσα με άλλα 2 αυτοοργανωμένα εγχειρήματα από γειτονιές της Αθήνας, την Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Δημητρίου και Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Παρασκευής που προπαγάνδιζαν την γενική απεργία αλλά και τις προσυγκεντρώσεις κάθε συνέλευσης σε κεντρικά σημεία των γειτονιών μας.

Η δική μας προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην συμβολή των οδών Φορμίωνος και Υμηττού, εκεί που συναντιόνται οι γειτονιές μας. Κατά τις 11.30 ξεκινήσαμε την πορεία διασχίζοντας τις οδούς Υμηττού, Ευτυχίδου, Σπύρου Μερκούρη και Ριζάρη. Οι 100 διαδηλωτές με συνθήματα ξεσήκωσαν την πρωινή κίνηση των κατοίκων ενώ μοίραζαν και κείμενα της συνέλευσής μας. Στην Βασ.Σοφίας αντικρύσαμε τις πρώτες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κατοικοεδρεύσει μπροστά από κρατικά κτίρια, πρεσβείες, υπουργεία κτλ.Όταν φτάσαμε στην Πατησίων αντικρύσαμε το ποτάμι των χιλιάδων διαδηλωτών που οι όχθες τους έφταναν ως τις αρχές της Αλεξάνδρας. Δρόμοι, παράδρομοι και πεζοδρόμια ζωντάνεψαν από συζητήσεις, συνθήματα, υψωμένες γροθιές και κραυγές οργής.Το μπλόκ μας, με σύνθημα στο πανό “Τα ηφαίστεια εκρήγνυνται από τα κάτω.Εξέγερση τώρα!”,συναντήθηκε με τα άλλα μπλοκ των συνελεύσεων γειτονιάς, των απεργών από τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και μπλοκ από εργατικές συλλογικότητες .Ο παλμός εξαρχής έντονος και ασίγαστος. Στην θέα της πλατείας Συντάγματος και του Κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την συσσωρευμένη οργή τους με συνθήματα και πράξεις ανυπακοής. Συγκρούσεις με την αστυνομία, επίθεση στο υπουργείο οικονομικών, συνεχής προσπάθεια να παραμείνει η διαδήλωση μπροστά από την Βουλή αντιμετωπίζοντας τον χημικό πόλεμο και τις εφορμήσεις του στρατού κατοχής. Το μπλοκ της Συνέλευσής μας κατάφερε και στάθηκε, στα πλαίσια του εφικτού, μέσα στους δρόμους της διαδήλωσης χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας (maalox, αντιασφυξιογόνες μάσκες κτλ) αλλά και την διαρκή συνεννόηση και συνεργασία μας ώστε να αναδιοργανώνουμε το μπλοκ και να αποκρούουμε τις επιθέσεις της αστυνομίας.

Μετά και την προσπάθεια κατάληψης του κτιρίου των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, η αυθόρμητη συνέλευσή μας αποφάσισε ελείψει κάποιου κεντρικού γεγονόντος ή ραντεβού, να μεταφέρει το κλίμα της γενικής απεργίας εκ νέου στις γειτονιές μας. Το ραντεβού μας δόθηκε για τις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγ.Λαζάρου στον Βύρωνα ώστε να πορευτούμε σε δρόμους γνώριμους. Στην πορεία συμμετείχαμε περίπου 100 διαδηλωτές. Πορευτήκαμε μέσω κεντρικών οδών του Παγκρατίου και καταλήξαμε στην οδό Εθ.Αντιστάσεως ,στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής. Τα συνθήματά και η παρουσία μας τάραξαν για λίγο την ησυχία των γειτονιών μας και κίνησαν τα βλέμματα των περίοικων. Η πορεία μας “νοθεύτηκε” όχι μόνο από το κλίμα της πρωινής απεργιακής διαδήλωσης αλλά και από τα συγκρουσιακά γεγονότα και τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. “Ελάτε στην πορεία, να κάνουμε παρέα, τον δρόμο τον δείχνει η Κερατέα”, “Aπό την Κερατέα ως την Καισαριανή, κρατάμε την εξέγερση για πάντα ζωντανή”….

Η χθεσινή διαδήλωση με την μαζικότητα, την αποφασιστικότητα αλλά και την συγκρουσιακή της διάθεση αποδεικνύει ότι οι δρόμοι του αγώνα μένουν ανοιχτοί αλλά και προκλητικοί ταυτόχρονα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΥΓ. Δεν μπορύμε να μην αναφερθούμε στην αγωνιώδη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να διαλύσουν την πορεία στο ύψος της πλατείας Συντάγματος. Είναι σαφές ότι μας φοβούνται. Στην επιχείρηση αυτή, οι “προστάτες του Πολίτη” συνέλαβαν 11 διαδηλωτές και του σέρνουν στην “αδέκαστη δικαιοσύνη” με κατασκευασμένες κατηγορίες και προκλητικές καταθέσεις μπάτσων. Σ’αυτήν την μάχη, η αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και τους διωκόμενους είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Φωτογραφίες από τη βραδινή απεργιακή πορεία στις γειτονιές μας 15-12-2010.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*