Έτοιμο το σχέδιο για τον Υμηττό (!)

Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι «διαβιβάστηκε στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Μετά την επεξεργασία, το νομοθέτημα θα υποβληθεί για έγκριση στο ΣτΕ, με στόχο να θεσμοθετηθεί στο τέλος του χρόνου».

Ας δούμε μερικά σημεία του σχολιάζοντάς τα. (Το άρθρο είναι από την τοπική εφημερίδα «Οι γειτονίες μας», από το τεύχος Σεπτεμβρίου 2010, σελ. 13)

Έτοιμο το σχέδιο για τον Υμηττό

-στο δρόμο προς το συμβούλιο επικρατείας

(….)

«Η παρέμβαση επηρεάζει άμεσα 15 δήμους (Αθηνάς, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών), που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.

1.                  «Αυξάνεται στα 40 στρέμματα το όριο του γηπέδου για να χορηγηθεί οικοδομική άδεια στη Β’ ζώνη. Ορίζεται ιδιαίτερα χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2), ενώ η κάλυψη φτάνει έως το 15% του οικοπέδου, το όποιο επιπλέον πρέπει να φυτεύει με δένδρα τουλάχιστον στο 50%. Στις υπόλοιπες ζώνες, εκτός της Α’ όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, το όριο αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται στα 20 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της αρτιότητας.».

Κύριοι, ούτως ή άλλως οι βίλες ποτέ δεν είχαν την μορφή πολυκατοικίας. Ήταν το πολύ 2οροφες ή 3οροφες. Πλέον, όμως, προβλέπεται οι βίλες αυτές να έχουν μεγαλύτερες και κατάφυτες αυλές. Είναι ένα βήμα, δε νομίζετε; Παρεμπιπτόντως, στην Β΄ζώνη προστασίας περιλαμβάνονται εκτάσεις όπως το Σκοπευτήριο ή το άλσος της Πανεπιστημιούπολης. Ρε, λες;

2.                  «Προβλέπεται η απομάκρυνση όλων των κεραιών και η κατασκευή το πολύ δυο ιστών για τη συγκέντρωση όλων των υποδομών που χρησιμοποιούν σήμερα οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα διασαφηνιστούν με μελλοντική υπουργική απόφαση».

Αφενός, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Αφετέρου, πραγματικά δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το «αυτονόητο». Αφού με τη νέα τεχνολογία της ψηφιακής τηλεόρασης το μεταλλικό δάσος που «φυτεύτηκε» στον Υμηττό θα έφευγε έτσι και αλλιώς το αργότερο το 2015, έτος που όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι υποχρεωμένα να εκπέμπουν σε ψηφιακό σήμα. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι όλες αυτές οι κεραίες θα μπορούν να αντικατασταθούν από 2-3 ιστούς. Δηλαδή, εφαρμόζουν κάτι έτσι και αλλιώς δρομολογημένο από τους καναλάρχες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πουλάνε ως «πράσινη» πολιτική! Τώρα, το πώς οι 2-3 ιστοί που θα παραμείνουν θα είναι φιλικοί προς τον Υμηττό, ουδείς γνωρίζει…

3.                  «Καταργούνται οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι μονάδες που βρίσκονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή οφείλουν να μετεγκατασταθούν μέσα σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε; Αυτή την καραμέλα την μασάνε εδώ και δεκαετίες. Όμως, εδώ και δεκαετίες στον Υμηττό λειτουργούν λατομεία (Μαρκόπουλο), βενζινάδικα (στρατόπεδο Σακέτα), σκουπιδότοποι (παντού!) και άλλα όμορφα και ωραία. Φανταζόμαστε ότι τα 2 χρόνια προθεσμίας θα μετατραπούν σε δεκαετίες μέσα από τις προσφυγές των καλοθελητών και των «άμεσα ενδιαφερομένων».

4.                  «Χαρακτηρίζονται ανενεργά όλα τα λατομεία και επομένως χωρίς περίοδο χάριτος παύουν να λειτουργούν, ενώ υποχρεώνονται να αποκαταστήσουν το φυσικό ανάγλυφο μέσα σε τρία χρόνια».

Εδώ πάνε ένα βήμα παραπέρα δείχνοντας μας ότι μας πέρανε για τελείως ηλίθιους. Πως μπορούν λατομεία που λειτουργούν κα κατατρώνε το βουνό εδώ και 25 χρόνια ν’αποκαταστήσουν το ανάγλυφο σε 3; Θα γκρεμίσουν ότι χτίστηκε από το χώμα του Υμηττού και θα το βάλουν πίσω σαν παζλ; Τους έχει μιλήσει κανείς για «μη αναστρέψιμες συνέπειες»; Ας μας δώσουν εμάς τις πέτρες και ξέρουμε μετά τι να τις κάνουμε…

5.                  «Εντάσσονται στην Α’ ζώνη προστασίας όλα τα ρέματα, μαζί με λωρίδες πλάτους 50 μέτρων από τις δυο πλευρές του άξονα τους. Προβλέπεται η μελλοντική οριοθέτηση των ρεμάτων».

Στο 51ο μέτρο κάντε ότι θέλετε! Τους έχει μιλήσει κανείς για τον υδροφόρο ορίζοντα; για το γεγονός ότι αυτός δεν έχει σύνορα ούτε αρτιότητες; τώρα για την μελλοντική οριοθέτηση, κρατάμε μικρό καλάθι.

6.                  «Απαγορεύονται το κυνήγι και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός σε όλη την προστατευόμενη περιοχή. Απαγορευτικό και στις υπαίθριες διαφημίσεις».

Χμ, απαγορεύουν το κυνήγι. Χμ, απαγορεύουν και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι απολύτως κατανοητό. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σκοπεύουν να χτίσουν στον Υμηττό είναι το πιο αξιόπιστο όπλο μαζικής καταστροφής χλωρίδας και πανίδας άρα γιατί να παιδεύονται και οι κυνηγοί. Επίσης, προφανώς ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μπορεί να λαμβάνει χώρα μέσα στους αυτοκινητόδρομους και όχι γύρω απ’ αυτούς. Μην έχουμε και ατυχήματα…

7.                  «Δημιουργείται αρχαιολογική ζώνη, που, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, καλύπτει τις περιοχές Κάστρο, Λαμπρικά και Κίτσι του Δήμου Κορωπίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι μπορεί να αυξηθούν αν προκύψουν νεοτέρα στοιχειά.»

Εδώ τα σχόλια θα είναι πάνω κάτω τα ιδία με το προηγούμενο σημείο, αφού οι ίδιοι που τόσα χρόνια καταστρέφουν το βουνό και την ιστορία του εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες του. Άραγε αυτά τα «νεότερα στοιχεία» θα τα αφήσουν να «προκύψουν» ή θα τα μπαζώσουν όπως πλήθος ρεμάτων, σπηλαίων κτλ;

8.                  «Υλοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί. Θα έχουν και δικαίωμα της αναθεώρησης της άδειας αλλά μόνον για μια φορά και χωρίς αύξηση της κάλυψης του οικοπέδου, του συντελεστή δόμησης και του όγκου της οικοδομής. Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτιο του 2010 και για ένα χρόνο, έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος».

Εδώ είναι το μεγάλο πανηγύρι! Εργολάβοι, ελάτε και ριχτέ ότι τσιμέντο κρατάτε από το Μάρτιο του 2010 στο βουνό ελευθέρα και μην φοβάστε πια, θα έχετε το Προεδρικό Διάταγμα να σας κάνει πλάτες! Επίσης, να υπογραμμίσουμε την λεπτομέρεια, ότι δηλαδή υπήρχε αναστολή εκδόσεως αδειών η οποία τώρα αίρεται (δηλαδή να περιμένουμε και νέες οικοδομικές άδειες;;;).

9.                  «Επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων περίθαλψης, πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά μόνον εφόσον οι άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί αφορούν γήπεδα τα όποια δεν βρίσκονται σε δασικές περιοχές και έχουν την έγκριση της Αρχαιολογίας».

Μετά από όλα αυτά κάτι πρέπει να φανέ και οι δήμοι π.χ.:

Δήμος Βύρωνα: Έχει χρόνια τώρα στους πρόποδες του Υμηττού τον Κουταλά (εγκαταστάσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού). Και βεβαίως ένα από τα πάγια προβλήματα του βουνού, τις εγκαταστάσεις του στρατού, οι οποίες φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητες από τη θέση τους.

Δήμος Καισαριανής: Μια ο βλητικός σταθμός, μια η κατασκευή σχολείων μέσα στο Σκοπευτήριο ( Β’ ζώνη προστασίας Υμηττού), μια το ομόφωνο ΟΚ του ΔΣ για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου πάνω στον λόφο του Αράπη, στο δάσος του Αη-Γιάννη και το άλσος της Πανεπιστημιούπολης, γενικά υπάρχουν δείγματα «οικολογικής» γραφής…

Και βεβαίως ανοίγεται ο δρόμος σε όλους τους δήμους να χτίζουν ότι θέλουν, να το χαρακτηρίζουν όπως θέλουν και να το εκμεταλλεύονται με όποιον τρόπο θέλουν φτάνει να είναι προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς, πάντα βεβαία μέσα σε ζώνες «που επιτρέπεται η δόμηση».

Ότι δεν «χωρά» στις πόλεις-χαβούζες, ρίξτε το στον Υμηττό! Και τι παράδοξο; Αυτά που δεν χωρούν μέσα στον οικιστικό ιστό αφορούν την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Προφανώς, δίνεται προτεραιότητα στα 7οροφα πάρκινγκ…

10.              «Δραστηριοποιούνται όλα τα νόμιμως υφιστάμενα κτίρια (κατοικίες, σχολεία, θεραπευτήρια, ναοί, μονές, νεκροταφεία κ.λπ.) εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου προβλέπονται οι χρήσεις τους. Δεν έχουν δικαίωμα επεκτάσης, αλλά μπορούν να πάρουν άδεια για επισκευές».

Αλήθεια, οι πολυκατοικίες των καραβανάδων στον Σακέτα, ήταν επέκταση ή επισκευή;

11.             «Επιτρέπεται η δημιουργία ενός δημοτικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε κάθε έναν από τους Δήμους Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών. Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι θα πρέπει να διαθέτουν γήπεδο 10 στρεμμάτων. Το κτίσμα θα έχει επιφάνεια 150 τετραγωνικών και ύψος έως 5,5 μετρά, μαζί με τη στέγη».

Δημοτικά κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης; Τουλάχιστον, ο Σουφλιάς το’λεγε ξεκάθαρα: δημοτικά αναψυκτήρια! Όπως κι αν έχει, κάτι τέτοιο εφαρμόζεται προ πολλού στους δήμους μας (Κουταλάς, Καλοπούλα κτλ) και με βάση αυτήν την εμπειρία μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το πάρε-δώσε κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης βρωμάει. Λίγο η ασυδοσία των ντόπιων αρχόντων, λίγο τα μελλοντικά σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, μας κάνουν ακόμα πιο καχύποπτους.

12.              «Επιβάλλεται σε όλα τα κτίρια να ακολουθούν τους κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής».

Τουλάχιστον ότι χτίζεται και καταστρέφει τη φυσική συνέχεια και την ζωή του βουνού θα ακολουθεί τις προδιαγραφές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Τώρα ησυχάσαμε! Κι απ’ την μύγα ξύγκι θέλουν να βγάλουν. Και τσιμέντο στο βουνό και προώθηση των νέων «πράσινων» πολιτικών τους (φωτοβολταϊκά για φωτισμό και ηλεκτροδότηση πχ.).

13.              «Δημιουργείται φορέας διαχείρισης, που θα έχει ευθύνη για την εκπόνηση πενταετών σχεδίων οικολογικής διαχείρισης. Οι αρμόδιες πολεοδομικές και δασικές υπηρεσίες οφείλουν να εκπονήσουν κατάλογο κτισμάτων και αυθαίρετων ενεργειών».

Δημιουργούν έναν ακόμα φορέα για την «προστασία» του βουνού (βλέπε Σ.Π.Α.Υ.) να καταστρώνει σχεδία «οικολογικής» διαχείρισης της περιοχής. Και εμείς νομίζαμε ότι αυτό το’ χει αναλάβει ο ΣΚΑΙ και ο Αλαφούζος. Παράλληλα, εν έτει 2010 οι κατά τ’ άλλα αρμόδιες αρχές πρέπει να μας πουν τι υπάρχει στον Υμηττό, νόμιμο ή παράνομο (χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα…;;;). Τόσα χρόνια ποιες ακριβώς ήταν οι αρμοδιότητές τους; Να μετράνε πόσο γρήγορα χτίζουν οι εργολάβοι;

Παραδεχόμαστε ότι είμαστε εκ των προτέρων καχύποπτοι και προκατειλημμένοι. Όμως, μια βόλτα στον Υμηττό και ένα παραπάνω ψάξιμο πάνω στα σχέδια του ελληνικού κράτους για την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής πάνω στον Υμηττό, ίσως μας δικαιολογήσει ακόμα και στα μάτια ενός κακοπροαίρετου.

Το σίγουρο είναι ότι η προστασία του Υμηττού και κάθε ίχνους βουνού, δάσους, πρασίνου και ελεύθερου χώρου γύρω μας άπτεται της εγρήγορσης των ίδιων των κατοίκων και κανενός άλλου. Άλλο να υπερασπίζεσαι το οξυγόνο και την ζωή σου και άλλο να καταστρώνεις σχέδια και νόμους ώστε να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

Κάποιοι καχύποπτοι κάτοικοι του Βύρωνα και της Καισαριανής

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*