Ανταπόκριση από την συμμετοχή της Συνέλευσής μας στην απεργία της 26/9

 

Η Συνέλευσή μας τις προηγούμενες μέρες καλούσε μέσω αφίσας και κειμένου σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις γειτονιές μας στις 10.30 στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Υμηττού και συμμετοχή μας στο μπλοκ των συνελεύσεων γειτονιάς, που μετά από μεταξύ τους συντονισμό καθορίστηκε σημείο προσυγκέντρωσης η συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.

Η μέρα άνοιξε με έναν απεργιακό αποκλεισμό στο κεντρικό κατάστημα του HONDOS CENTER στην πλατεία Δεληολάνη. Στις 9 το πρωί, 20 απεργοί από τις γειτονιές μας απέκλεισαν τις εισόδους του καταστήματος αναγκάζοντας πολύ γρήγορα τον διευθυντή να κατεβάσει τα ρολά αφού πρώτα οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του καταστήματος εξήλθαν του κτιρίου. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν γενικά θετικές και είχαμε μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Στις 10.30 κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο της προσυγκέντρωσης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή πολλών μαθητών και μαθητριών καθώς και νεολαίων της περιοχής. Πολλοί περαστικοί ξαφνιάζονταν από την παρουσία μας και ρωτούσαν με περιέργεια, άλλοι μας χαμογελούσαν σα να’ μασταν παλιοί γνώριμοι. Φαίνεται πως η εικόνα μιας απεργιακής προσυγκέντρωσης στις γειτονιές μας έχει αφενός κατακτήσει μια σχετική αναγνωρισιμότητα και αφετέρου υπάρχουν σαφή περιθώρια για την εμβάθυνση των περιεχομένων και της απεύθυνσής της. Κατά τις 11.15, ο συγκεντρωμένος κόσμος, 100 περίπου άτομα, κατέβηκε στο δρόμο σχηματίζοντας μπλοκ ώστε να πορευτεί στους δρόμους του Παγκρατίου και ύστερα να κατέβει στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Μετά τα πρώτα συνθήματα, πληροφορηθήκαμε τις κατασταλτικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν παράλληλα στις απεργιακές προσυγκεντρώσεις στις γειτονιές του Ζωγράφου και της Δάφνης. Αμέσως, καθορίσαμε ότι η διαδήλωσή μας θα κάνει μια στάση στο άλσος Παγκρατίου ώστε να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Ενώ οι διαδηλωτές βρίσκονταν μπροστά στην είσοδο του Άλσους και διενεργούταν μια πρώτη μεταξύ μας ενημέρωση, αντιληφθήκαμε την παρουσία 7 μηχανών της ομάδας ΔΕΛΤΑ να κινείται επιθετικά προς την συγκέντρωσή μας. Μας έγινε σαφές ότι η κατασταλτική επιχείρηση που διεξαγόταν σε άλλες γειτονιές δεν ήταν «μεμονωμένο περιστατικό». Αμέσως, ξανακατεβήκαμε στον δρόμο και τους απωθήσαμε με φωνές και βρισιές προς την οδό Φρύνης όπου και στάθμευσαν λίγα μέτρα παραπάνω. Απ’ την συμπεριφορά τους ήταν έκδηλο ότι εκτελούσαν εντολές εκφοβισμού και εγκλωβισμού της διαδήλωσής μας χωρίς όμως να υπακούουν σε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο δράσης αφού οι φωνές μεταξύ τους και οι διάχυτες χειρονομίες και απειλές εναντίον μας θύμιζαν περισσότερο μια ορδή παρά μια αστυνομική μονάδα. Η διαδήλωσή μας έκανε «ένα βήμα πίσω» και κατευθύνθηκε στην οδό Υμηττού, σε ένα κεντρικό σημείο. Η κίνησή μας αυτή όχι μόνο βραχυκύκλωσε τους σχεδιασμούς τους αλλά, επιπλέον, τους εξέθεσε στα μάτια εκατοντάδων περαστικών και θαμώνων των γύρω καφενείων. Οι καταγγελίες μας με μορφή συνθημάτων αλλά και ανακοινώσεων μέσω ντουντούκας αντέστρεψε το κλίμα φόβου που προσπάθησαν να δημιουργήσουν. Γρήγορα, ο επικεφαλής τους ζήτησε να τον προσεγγίσουμε ώστε να μας δώσει εξηγήσεις. Κάποιοι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο μέρος του, ξεκαθαρίζοντάς του ότι δεν έχουμε σκοπό να παζαρέψουμε την παρουσία μας στον δρόμο και ότι άμεσα πρέπει να αποσύρει τους αφιονισμένους «συναδέλφους» του. Εκείνος κάτι ψέλλισε για «επεισόδια», «ένταση» και άλλα κουραφέξαλα τα οποία  και αγνοήσαμε. Ύστερα από λίγο, οι μηχανοκίνητοι μπάτσοι αποσύρθηκαν και η διαδήλωση, συσπειρωμένα, πορεύτηκε προς το μετρό Ευαγγελισμού ώστε να συναντήσει συναγωνιστές από την γειτονιά του Ζωγράφου που είχαν καταφέρει να επανασυσπειρωθούν μετά την επίθεση της αστυνομίας στην συγκέντρωσή τους.

Έχοντας πλέον φτάσει των αριθμό των 150 διαδηλωτών κατεβήκαμε στην Βας.Σοφίας όπου σύντομα, στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, συναντήσαμε τον φραγμό της αστυνομίας και κινηθήκαμε προς τους δρόμους του Κολωνακίου. Γύρω στις 13.00, ενωθήκαμε με το μπλοκ των συνελεύσεων γειτονιάς που εκείνη την ώρα περνούσε την πλατεία Κοραή. Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας, συμμετείχαμε στην μαχητική παρουσία των συνελεύσεων γειτονιάς που περιφρουρούνταν με πλαϊνά πανό, το μπλοκ των οποίων κατέληξε στα Προπύλαια. Από εκεί και μετά από συνεννοήσεις με άλλες συνελεύσεις, κατευθυνθήκαμε στην ΓΑΔΑ συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες των απεργιακών προσυγκεντρώσεων  καθώς και της ίδιας της απεργιακής πορείας.

 Και από εκεί ξετυλίγεται μια άλλη αφήγηση που ακόμα δεν μπορεί να κλείσει…

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *