2 ημέρες γνωριμίας στον “Μπαξέ”

Εδώ και χρόνια, στις γειτονιές των Ανατολικών συνοικιών έχει αρχίσει να ριζώνει ο σπόρος της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης. Η κοινή ιδέα και ανάγκη που βλάστησε μέσα μας, ήταν να ανιχνεύσουμε έναν νέο τρόπο να υπάρχουμε. Έτσι, διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και επιθυμίες νιώσαμε την ανάγκη να συναντιόμαστε στους δρόμους και στις συνελεύσεις γειτονιών. Απορρίπτοντας ιεραρχίες και ειδικούς, επιλέγουμε να ορίσουμε εμείς για εμάς το πώς θα ζήσουμε. Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε δεν βασίζονται στο κέρδος και την ανάθεση αλλά στην αλληλεγγύη και την αυτενέργεια. Προχωράμε μέσα από διαδικασίες συλλογικής σύνθεσης, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουμε τις αντιφάσεις και την διαφορετικότητα του καθενός/καθεμιάς από εμάς. Δημιουργούμε σιγά-σιγά τις δομές που θα μας επιτρέψουν να πραγματώσουμε τις επιθυμίες μας.

Όλοι μαζί επιχειρούμε το χτίσιμο ενός νέου κόσμου. Δεν επιθυμούμε ένα λίφτινγκ του ήδη υπάρχοντος μέσα από εναλλακτικές δομές «ανταλλακτικής οικονομίας» ή πρότζεκτ φιλανθρωπίας σαν και αυτά που προβάλλονται από το «ΣΚΑΪ», την εκκλησία και τις ΜΚΟ, αλλά συλλογικές κοινωνικές αντιδομές (χαριστικά ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, κ.α.) με ξεκάθαρα αντιιεραρχικά και αντιεμπορευματικά χαρακτηριστικά, που θα λειτουργούν με βάση τις δικές μας ανάγκες χωρίς διαχωρισμούς σε πρωτομάστορες και εργάτες. Στόχος μας να κερδίσουμε τον κλεμμένο μας χώρο και χρόνο αποκόπτοντας τα δεσμά που μας συνδέουν με το σάπιο κατασκεύασμά τους. Σύγκρουση μέχρι την ατομική και κοινωνική μας απελευθέρωση με προοπτική τη δημιουργία μιας αυτοοργανωμένης κοινωνίας κοινοκτημοσύνης και ισότητας.

Σε αυτό το συλλογικό βηματισμό που ακολουθούμε, οι τοπικές συνελεύσεις των Ανατολικών συνοικιών, έχοντας η καθεμία τη δική της πορεία και διαφορετικότητα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ενασχόληση με τη γη και την επανοικειοποίηση της παραγωγής της τροφής μας. Ο αστικός τρόπος ζωής, η απομόνωσή μας από την παραγωγική διαδικασία, η εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, όλα αυτά και άλλα τόσα μας έπεισαν ότι είναι ανάγκη μας, να αγγίξουμε τη γη, να τη νιώσουμε, να νιώσουμε ανθρώπινοι, γήινοι. Να μάθουμε να καλλιεργούμε, ξανά. Να βρούμε τους εναπομείναντες παραδοσιακούς σπόρους, να οργώσουμε και να δυναμώσουμε τη γη, να φυτέψουμε, να δούμε το φυτό να μεγαλώνει, να το ποτίσουμε. Να μάθουμε να φροντίζουμε συλλογικά ένα ζωντανό οργανισμό.   Να δημιουργήσουμε τον συλλογικό μας μπαξέ… Να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη γη και τις συνειδήσεις μας.  Άλλοι με περισσότερες και άλλοι με λιγότερες γνώσεις στην καλλιέργεια της γης προσπαθούμε ισότιμα, χωρίς διαχωρισμούς σε ειδικούς και αδαείς, να καλλιεργήσουμε, μέσα από οριζόντιες διαδικασίες, στον απελευθερωμένο κοινωνικό χώρο της Βίλλας Ζωγράφου.

Ένα χώρο που αποτελεί σημείο συνάντησης και εδαφοποίησης των επιθυμιών μας. Η συλλογική λειτουργία και η υπεράσπιση αυτών των χώρων αποτελεί ένα στοίχημα του «εμείς» ενάντια σε ατομικές λύσεις στις οποίες μας εξωθούν οι από πάνω. Η εμπορευματοποίηση διαμέσου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή της δημοτικής – κρατικής διαχείρισης, αντιτίθεται στην ιδέα της αλληλεγγύης και της συλλογικοποίησης, που πλέον δεν αποτελεί ένα ουτοπικό μονοπάτι αλλά την πραγματικότητα, όπως την ονειρευόμαστε και την κάνουμε πράξη.

Κι όταν τα καταφέρνουμε κι έρχεται η ώρα της συγκομιδής μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Τόσα χρόνια ακούμε για πολιτικά μαγειρέματα, τώρα όμως ήρθε η ώρα να κάνουμε πολιτική μαγειρεύοντας. Πού όμως; Στις συλλογικές κουζίνες που ήδη υπάρχουν (ή σε αυτές που μπορεί να προκύψουν) στις γειτονιές μας. Εκεί όπου συναποφασίζουμε για το περιεχόμενο, το κόστος, και τον τρόπο μαγειρέματος.

Οι συλλογικές κουζίνες της γειτονιάς μας είναι πραγματικότητα στη ζωή μας.

 2 ημέρες γνωριμίας στον “Μπαξέ”

 

 Σάββατο 10 Νοέμβρη

11.00_ εργαστήρια: Kαλλιέργεια βοτάνων.

Συλλογή και διατήρηση σπόρων.

Βιολογική καταπολέμηση ασθενειών φυτών.

14.00_αυτόπαρουσίαση του εγχειρήματος του Μπαξέ

και  συλλογικών εγχειρημάτων καλλιέργειας, διατήρησης σπόρων,

διαχείρισης και διανομής της τροφής.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή κουβέντα.

18.00_Συλλογική κουζίνα.

Κυριακή 11 Νοέμβρη

11.00_εργαστήρια: Μεταποίηση ντομάτας. Παρασκευή και ζύμωμα ψωμιού, Μαθήματα φύτευσης.

14.00_ Ανοιχτή συζήτηση με θέμα :

Η συλλογική κουζίνα ως κοινωνική αντι-δομή.

Οι συλλογικές κουζίνες των γειτονιών μας που στηρίζονται από τον Μπαξέ και οι συλλογικές κουζίνες από άλλες γειτονιές

συναντιούνται & αυτοπαρουσιάζονται.

18.00_Συλλογική κουζίνα & Ρεμπέτικο γλέντι

 

Στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλλα Ζωγράφου

Γ. Ζωγράφου 13, Ζωγράφου

(λεωφορεία 608 , 235)

http://mpaxes.squat.gr/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*