Στις αρχές του Μάρτη, προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ στο ΣΚΑΙ (όμιλος Αλαφούζου, διάσημος για τις ”κοινωνικές” του ανησυχίες), με θέμα την κατάληψη της Ανάληψης, δείχνοντας πλάνα από τον απελευθερωμένο χώρο του πάρκου Μυρακτής. Κάνοντας επίσης αναφορά στην ανάρτηση σημαίας με το σύμβολο της αναρχίας και στο πόσο φοβούνται οι κάτοικοι να περνούν απ’ το πάρκο χαρακτηρίζοντας το ως ”άλλα Εξάρχεια”. Το αιχμηρό αυτό ρεπορτάζ κατέληγε με δηλώσεις της δημοτικής αρχής, ότι το γεγονός της κατάληψης του πάρκου, εμποδίζει την δημιουργία κοινωνικής δομής του δήμου για παιδιά ΑΜΕΑ. Πράγμα που με δηλώσεις των ίδιων των συλλόγων ΑΜΕΑ σε Δημοτικό Συμβούλιο έχει απορριφθεί.
Σηκώθηκαν τα Kατωπόδια να χτυπήσουν τους από τα κάτω…
Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα δημοτική αρχή διατρανώνει τις θέσεις της για το εγχείρημα της Κατάληψης του αναψυκτηρίου της Ανάληψης. Παρόμοιες δηλώσεις όπως και στο ΑΤΤΙΚΑ ΤV, έχουν γίνει σε δημοτικά συμβούλια, όχι μόνο από τη δημοτική παράταξη του Σύριζα που ηγείται του Δήμου, αλλά και από τις παρατάξεις της Δεξιάς αντιπολίτευσης , των Γώγου και Μπαντή. Είναι μεγάλο το “ενδιαφέρον” που δείχνουν όλοι αυτοί οι κύριοι για τους δημόσιους χώρους.
Τι γίνεται στην Ανάληψη;
Κι εδώ αξίζει να αναφερθούν δυο λόγια για το τι στην πραγματικότητα είναι η Ανάληψη, τι συμβαίνει εκεί και για το ρόλο της κατάληψης που λειτουργεί στο χώρο του αναψυκτηρίου του πάρκου από το 2014. Όλοι οι επίσημοι φορείς της τοπικής εξουσίας και τα παπαγαλάκια τους “ξεχνούν” να αναφέρουν ότι το πάρκο σήμερα είναι βιώσιμο επειδή οι μετέχοντες στην κατάληψη αποκατέστησαν την υδροδότηση του πάρκου που η δημοτική αρχή Χαρδαλιά είχε κόψει τσιμεντώνοντας τις σωληνώσεις, αδιαφορώντας τόσο για τα παιδιά που παίζουν στο πάρκο, όσο και για το πότισμα των δέντρων. “Ξεχνούν” να αναφέρουν τις επισκευές στον φωτισμό που ο κόσμος της κατάληψης έκανε, για να μπορεί ο κόσμος της γειτονιάς να κάθεται και τις απογευματινές ώρες στην παιδική χαρά, καθώς αποχωρούσε μόλις σκοτείνιαζε. Ξεχνούν ν’ αναφέρουν τις επισκευές του αναψυκτηρίου, καθώς το ίδιο γλύτωσε από την εγκατάλειψη που το είχαν καταδικάσει οι περασμένοι τοπικοί “άρχοντες”. Το πάρκο έγινε εστία δημιουργίας με τις πολύμορφες δράσεις και εκδηλώσεις των συμμετεχόντων στη κατάληψη και σε συνεργασία με τους ανθρώπους της γειτονιάς, μικρούς και μεγάλους.
Ούτε πρώτη, ούτε τελευταία φορά θα είναι που οι κοινωνικοί αγώνες και η αυτοοργάνωση συκοφαντούνται από τη κεντρική και τοπική εξουσία, για να ακολουθήσει η καταστολή τους. Έχει γίνει πλέον διαχρονικό και πολυφορεμένο μέσο της εξουσίας οι εισβολές σε αυτοοργανωμένους χώρους και καταλήψεις, στη προσπάθειά της να φιμώσει κάθε εστία αγώνα και να σβήσει από το χάρτη κάθε απελευθερωμένο χώρο και αυτοοργανωμένο εγχείρημα που απειλεί φύσει και θέσει την ακεραιότητα της και αμφισβητεί την καταπίεση, την εκμετάλλευση και τις ιεραρχικές σχέσεις εξουσίας.
“Το ηθικό πλεονέκτημα” της αριστεράς
Με την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία εμπλουτίζεται το γαϊτανάκι επιβολής. Έτσι έχουμε πλέον το τρίπτυχο ενσωμάτωση-συκοφάντηση-καταστολή. Προσπαθεί να προσεταιριστεί και να ενσωματώσει -φιλικές για τα μέτρα και τα σταθμά του- αυτοοργανωμένες δομές, επιχειρώντας να τις εντάξει σε δίκτυα υποστηρικτικών, για την πολιτική του, εγχειρημάτων στα οποία εμπλεκόταν προκυβερνητικά.
Ο Κατοπώδης, ως γνήσιος εκφραστής του νέου κυβερνητικού ήθους στο δήμο επιλέγει την προσέγγιση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα που στεγάζεται στο Άλσος της Αγίας Τριάδας (Λαμπηδόνα). Ενημερωθήκαμε για την επίθεση φιλίας που δέχτηκε το εγχείρημα αυτό, εγχείρημα που ο ίδιος στον προεκλογικό του αγώνα διαφήμιζε ότι συμμετείχε. Πρόκειται για μία πρόταση, που με τη προϋπόθεση δημιουργίας νομικού προσώπου και μια σωρεία από τζίφρες και άλλες γραφειοκρατικές “δηλώσεις νομιμοφροσύνης” προωθεί την αφομοίωση του εγχειρήματος.
«ΘΑ’ΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ….ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ» (Γέρονταc Παῒcιοc)
Το καθεστώς ενσωμάτωσης που διακαώς επιθυμεί και προωθεί στην περίπτωση της Λαμπηδόνας η δημοτική αρχή είναι πέρα για πέρα απόπειρα πλήρους ένταξης του εν λόγω εγχειρήματος στο κρατικοδίαιτο πρόγραμμα “ανάπτυξης” και αναδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού της γειτονιάς με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός είναι να αποτελέσει “πολιτικό” παράδειγμα για το τι μοντέλο οργάνωσης θα πρέπει εφ’ εξής να έχουν τα όποια “αυτοοργανωμένα” εγχειρήματα για να είναι αρεστά και να βοηθιούνται από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης της εξουσίας, χάνοντας τα χαρακτηριστικά τους.
Για την Αυτοοργάνωση
Η Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα Καισαριανής Παγκρατίου, από τη σύστασή μας ως γνήσιο τέκνο των εξεγερτικών διεργασιών του Δεκέμβρη του 2008, έχουμε επιλέξει το μονοπάτι αγώνα που βαδίζουμε, χωρίς παρεκκλίσεις. Ένα μονοπάτι όχι απλά ανεξάρτητο και αυτόνομο από τα κέντρα εξουσίας αλλά και εχθρικό στους επίσημους κρατικούς και δημοτικούς φορείς όπως και στις εκάστοτε επιλογές και πολιτικές αυτών. Το μονοπάτι της αυτοοργάνωσης. Αγωνιζόμαστε για την δημιουργία και την εξάπλωση κοινοτήτων ζωής και αγώνα, κοινοτήτων που στο εδώ και το τώρα προεικονίζουν τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε, έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας ενάντια σε κάθε είδους εξουσιαστικές σχέσεις. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και να διευρύνουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεννόησης μεταξύ των αγωνιζομένων ανθρώπων ενάντια σε κάθε τι που μας περιορίζει, δυναστεύει και υποβαθμίζει τις γειτονιές και τις ζωές μας.
Για μας κάθε αυτοοργανωμένο στέκι, κάθε συνέλευση γειτονιάς, κάθε κατάληψη δημόσιου χώρου ή εγκαταλελειμμένου κτηρίου, κάθε κατάληψη στέγης ή στέγασης μεταναστών και προσφύγων που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια εστία αγώνα, ένα κομμάτι του πολιτισμού που χτίζουμε. Κομμάτι αυτού του πολιτισμού είναι και η κατάληψη της Ανάληψης και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους προασπίζοντας τους δικούς μας αγώνες.
Η δημοτική αρχή θα μας ξαναβρεί απέναντι της, απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δικού μας κόσμου, του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΑΓΩΝΑ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Leave a Reply