Η Συνελευση – Ποιοι/ες ειμαστε

Κάντε κλικ για Μεγέθυνση

 

 

 

 

 

 

Η Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου συγκροτείται από όλους και όλες εμάς που ζούμε και κινούμαστε στις γειτονιές αυτές και αγωνιζόμαστε για να ορίσουμε οι ίδιοι και να δημιουργήσουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Στη συνέλευσή μας λειτουργούμε αυτοοργανωμένα σε οριζόντια βάση, επιζητώντας μέσω του προβληματισμού και της ζύμωσης των απόψεων μας, την συνδιαμόρφωση που οδηγεί στην συλλογική λήψη των αποφάσεων και στην συνεργεία των δράσεων. Αντί-ιεραρχικά, γιατί επιθυμούμε ισότιμες σχέσεις, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις κτίζοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη. Αδιαμεσολάβητα, με άμεσες διαδικασίες διότι οι ίδιοι θέλουμε να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας, χωρίς κανενός είδους αναθέσεις, και χωρίς να υποκαθιστούμε κανένα αγώνα.

Προσπαθούμε να συνθέσουμε τον αγώνα μας με την οποιαδήποτε διαφορετικοτητά μας, για την κατάργηση κάθε είδους καταπιέσεων, για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Για το λόγο αυτό στεκόμαστε ενάντια στις αντιλήψεις που επιδιώκουν τον διαχωρισμό των από κάτω και στηρίζουν το υπάρχον σύστημα, δηλαδή κάθε φασισμό, ρατσισμό, και σεξισμό.

Λίγα λόγια για την ιστορία της συνέλευσης

Η συνέλευση μας συστάθηκε το 2008 με αφορμή τα εκρηκτικά γεγονότα του Δεκέμβρη από άτομα και συλλογικότητες που κατοικούσαν και δρούσαν στις γειτονιές μας με σκοπό να διαχυθεί το μήνυμα του Δεκέμβρη σε τοπικό επίπεδο. Έκτοτε με ποικίλους τρόπους έχουμε βρεθεί σε τοπικούς αγώνες και σε συλλογικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στις γειτονιές αυτές. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεννόησης μεταξύ των αγωνιζομένων (σωματεία βάσης, συνελεύσεις κατοίκων, συλλογικοτήτων) ενάντια σε κάθε τι που μας περιορίζει .δυναστεύει και υποβαθμίζει τις γειτονιές και τις ζωές μας. Έτσι έχουμε βρεθεί στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία όσο και σε αγώνες που εξελίχθηκαν ενάντια στους αντεργατικούς νόμους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Συμμετείχαμε σε κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην κρατική καταστολή και σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε διωκόμενους αγωνιστές και πολιτικούς κρατούμενους.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων, την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και στεκόμαστε ενάντια σε εμπορευματικού χαρακτήρα αναπλάσεις. Μπλοκάρουμε την επίθεση και τον έλεγχο που δεχόμαστε μέσω του αποκλεισμού σε βασικά αγαθά όπως ρεύμα ,νερό .μετακίνηση. Στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες και τα αιτήματα των μεταναστών και μεταναστριών για ελευθερία από τα στρατόπεδα κράτησης, για χαρτιά, ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή επιδιώκοντας την ενότητα μεταξύ των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

Είμαστε αυτό που κάνουμε, για να γίνουμε αυτό που θέλουμε

Σήμερα παρόλο που εντατικοποιείται ο έλεγχος, η επιτήρηση και η εν γένει υποβάθμιση των ζωών μας, συνεχίζουμε να απαντάμε συλλογικά και χωρίς φόβο. Κατανοούμε καθημερινά ότι το κράτος ακόμη και με “αριστερή” κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να υπηρετήσει τις δικές μας ανάγκες, αλλά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αφεντικών.

Θεωρούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες η διαμαρτυρία και η αντίσταση είναι ο μισός δρόμος που διανύουμε κάθε φορά για να σηκώσουμε κεφάλι. Το υπόλοιπο μισό είναι η οικοδόμηση, η στήριξη και η υπεράσπιση κοινοτήτων αγώνα και ζωής, μέσα από τις οποίες θα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση στα πόδια μας.

Επιλέγουμε όχι απλά να επιβιώνουμε αλλά να ζούμε, να δημιουργούμε και να οργανώνουμε συλλογικά την καθημερινότητα μας με σκοπό να καλύπτουμε τις ανάγκες και επιθυμίες μας, στοχεύοντας σε ένα κόσμο χωρίς αφεντικά και σχέσεις εξουσίας. Έτσι, αναπτύσσουμε δομές ανοιχτές και αυτοοργανωμενες, όπως για παράδειγμα μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης και την ομάδα της επιδιώκουμε την αυτομόορφωση μας, με τα καφενεία της πέμπτης εκφράζουμε την ανάγκη μας για γνώση και ψυχαγωγία, με τις συλλογικές κουζίνες και το καλάθι καλύπτουμε την ανάγκη μας για την τροφή.

Στη συνέλευση της Κυριακής (στις 20:00) οργανωνόμαστε και λαμβάνουμε αποφάσεις μέσω μίας ανοιχτής διαδικασίας, στην οποία ανταλλάσσουμε απόψεις και τις συνδιαμορφώνουμε χωρίς ψηφοφορία και χωρίς διαχωριστικές μειοψηφίες και πλειοψηφίες. Καλούμε πάντα σε συμμετοχή τον καθένα και καθεμία που νιώθει μόνος/η απέναντι στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση. Όλους/όλες που όχι μόνο επιθυμούν έναν άλλο κόσμο, αλλά και επιλέγουν να αγωνιστούν συλλογικά για να τον αλλάξουν.