Βιβλιοθηκη

pontikivivliothiki3

Κατάλογος Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Δανειστική βιβλιοθήκη

Η ομάδα βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε για να δώσει έμφαση στον συλλογικό χαρακτήρα της αυτομόρφωσης. Θεωρούμε ότι η γνώση δεν θα έπρεπε να έχει εμπορευματικό χαρακτήρα αλλά να είναι προσβάσιμη σε όλους και όλες. Ενάντια στη λογική του συστήματος που προάγει τη μόρφωση σαν αποκλειστική υπόθεση του σχολείου-πανεπιστημίου με στόχο την εξειδίκευση και την προσωπική ανέλιξη με σκοπό το κέρδος. Γιατί μέσω της διάχυσης της γνώσης και την κατάκτηση μιας ουσιαστικής και σφαιρικής παιδείας, μπορούμε να ακονίσουμε τα εργαλεία του κοινωνικού ανταγωνισμού και ν’ανοίξουμε τους δρόμους για μια κοινωνία ισότητας, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.

Αυτή η δομή λειτουργεί ως ένα μέσο ανταλλαγής ιδεών, ζύμωσης, κοινωνικοποίησης και αλληλοτροφοδότησης σκέψεων με όσους και όσες επιθυμούν να εμπλακούν στην ομάδα βιβλιοθήκης κι όχι σαν ένας στείρος χώρος με βιβλία στα ράφια.

Επίσης, η ομάδα οργανώνει κύκλους μαθημάτων αυτομόρφωσης, όπου μέσω των θεματικών που αναπτύσσονται και παρουσιάζονται όλοι/ες θα μπορούν να αναλάβουν το κομμάτι που τους/τις ενδιαφέρει σπάζοντας το διαχωρισμό ειδικού-μη ειδικού.

Μαθήματα αυτομόρφωσης

Στήνουμε κύκλους μαθημάτων αυτομόρφωσης προσανατολισμένους από τα ανάγκες μας, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τις ελλείψεις μας. Προτείνουμε γνωστικά πεδία (θεωρητικά και πρακτικά) και γινόμαστε όλοι “δάσκαλοι” και “μαθητές”, επιχειρώντας να διαχύσουμε τη γνώση και να σπάσουμε την ανάθεση σε «αυτούς που ξέρουν» καθώς και τις μικρές εξουσίες που γεννά η ύπαρξη ειδικών.

Λειτουγία δανειστικής βιβλιοθήκης

Η δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί τις μέρες και ώρες που το στέκι είναι ανοιχτό. Μπορούμε να δανειστούμε μέχρι 2 βιβλία τη φορά, ενώ η χρονική διάρκεια του δανεισμού είναι 3 εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι τα βιβλία – ιδιαίτερα αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση – παραμένουν διαθέσιμα για όλους.

Η διαδικασία που ακολουθείται αναφορικά με το δανεισμό των βιβλίων είναι η εξής:

Α) Επιλέγουμε τον τίτλο του βιβλίου. Για την καλύτερη διευκόλυνση μας υπάρχει κατηγοριοποίηση των βιβλίων ανά θεματικές (βλέπε ετικέτες στα ράφια).

Β) Στη συνέχεια σημειώνουμε στο τετράδιο δανεισμού τον τίτλο του βιβλίου και συμπληρώνουμε όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες (ημερομηνία – όνομα – τηλέφωνο ή email επικοινωνίας).

Γ) Τέλος, κατά την επιστροφή του βιβλίου, το τοποθετούμε στο ράφι που λέει “επιστροφή βιβλίων” και συμπληρώνουμε στο τετράδιο δανεισμού την ημερομηνία επιστροφής.

Είμαστε υπεύθυνοι για το βιβλίο όσο αυτό βρίσκεται στα χέρια μας και φροντίζουμε να το επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήταν όταν το δανειστήκαμε. Με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε το σεβασμό μας στον επόμενο αναγνώστη που θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει, όπως και εμείς, αλλά και στο ίδιο το εγχείρημα. Οπότε δεν τρώμε πάνω στα βιβλία, δεν γράφουμε, και δεν τσακίζουμε τις σελίδες.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*